Jak parzyć kawę? Poznaj french press!

Jak parzyć kawę? Poznaj french press! – Casualism Blog Moda Męska

Najpopularniejszą używką, uwielbianą przez ludzi na całym świecie i to bez względu na wiek czy przekonania, jest z pewnością kawa. Palone i zmielone ziarna kawowca są dla większości z nich synonimem właściwego rozpoczęcia dnia, ciekawych rozmów toczonych przy domowym stole, jak i udanego spotkania ze znajomymi w jednej z wielu (modnych teraz) kawiarni. Degustowanie dobrej kawy nie równa się już tylko i wyłącznie miejscom wyspecjalizowanym w ich serwowaniu, teraz można ją sporządzić samemu. Trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić i na co zwracać uwagę parząc dobrą, smaczną i aromatyczną kawę. Dowiedzcie się koniecznie jak parzyć kawę!

Wpis sponsorowany

Jak parzyć kawę, parzenie kawy, parzyć kawę, zaparzać kawę, parzenie kawy, jak zaparzać kawę, zaparzanie dobrej kawy, zaparzyć kawkę

Jak parzyć kawę?

Wiecie jak parzyć kawę? Tak, aby było dobrze! Rozróżniamy kilka form parzenia kawy, a ich wybór zależy między innymi od naszego „stopnia zaawansowania” oraz w pewnym stopniu także od podejścia. Domy są różne, a ich mieszkańcy mają różne podejście względem tej używki. Jedni traktują ją po macoszemu – jako „całkiem dobry” napój na spotkania w gronie znajomych, aby dla innych degustowanie kawy było pewnego rodzaju rytuałem. Mimo, iż obie grupy „piją kawę”, to robią to w absolutnie różny sposób, stosując różne podejście, zupełnie odmienną otoczkę jej przygotowywania i późniejszego delektowania się jej aromatem i smakiem.

W tekście biorę pod uwagę jedynie „casualowych” kawoszy, którzy piją kawę z przyjemnością, lecz nie czują jej otoczki. Ekspresy ciśnieniowe za wiele tysięcy, tygielki, syfony, drippery czy niezbędne wagi do kawy pozostawiam na inny wpis, aby w efekcie nie mącić i nie wywoływać konsternacji.

Jak parzyć kawę, parzenie kawy, parzyć kawę, zaparzać kawę, parzenie kawy, jak zaparzać kawę, zaparzanie dobrej kawy, zaparzyć kawkę

Zalewanie kawy „wrzątkiem”, czyli jak parzyć kawę na szybko

Jeśli zastanawiacie się jak parzyć kawę to z pewnością właśnie tego sposobu używacie najczęściej. To forma przyrządzania kawy najbardziej rozpowszechniona wśród ludzi, którzy nie są zbyt mocno zainteresowani jej właściwym przygotowaniem i jakością smaku. Sposób jest szybki, nie pozostawia po sobie wielu naczyń i urządzeń do umycia, bo do przygotowania wystarczy…woda i zmielona kawa. Proces parzenia kawy w ten sposób jest bardzo prosty i niewymagający oraz tani, mianowicie sypiemy do filiżanki lub kubka odpowiednią ilość kawy, po czym zalewamy ją wodą. Bardzo gorącą, lecz nie wrzącą – to bardzo istotne. W zamian otrzymujemy smaczną kawę oraz fusy na dnie naczynia, które mogą nieco przeszkadzać. Należy tu pamiętać, że to forma przyrządzania, która nie wydobędzie z kawy pełni smaku. Do tego potrzebne jest ciśnienie. Jako element dodatkowy wiele osób decyduje się na papierowe filtry mające powstrzymać fusy przed przedostaniem się do naparu. To dobry sposób, lecz są nieco lepsze.

Przeczytaj koniecznie ->  Atrakcje Krakowa

Przelewowy ekspres do kawy – bardziej zaawansowane parzenie kawy

Jak parzyć kawę, parzenie kawy, parzyć kawę, zaparzać kawę, parzenie kawy, jak zaparzać kawę, zaparzanie dobrej kawy, zaparzyć kawkęTo całkiem niezły wybór dla osób, którym zależy na dość szybkim przygotowaniu dobrej kawy, a jednocześnie niskiej cenie zakupu urządzenia. Przelewowe ekspresy do kawy są niedrogie i łatwo dostępne, a ich obsługa – prosta i przyjemna. W stosunku do zalewania kawy gorącą wodą, ekspres przelewowy „przelewa” wodę przez zmielone ziarna, dzięki czemu wydobywa z nich zdecydowanie więcej smaku niż w przypadku tradycyjnego „zalewania”. Minusem jest potrzeba mycia urządzenia po każdym użyciu i idące za tym faktem niedogodności. Większość osób mimo posiadania przelewowego ekspresu, woli po prostu „zalać kawę” wrzątkiem, koniec końców osiągając podobny smak.

Pewną formą ekspresu przelewowego jest kawiarka ciśnieniowa, która pracuje na podobnej zasadzie, jest jednak mniejsza i bardziej poręczna. W jej wnętrzu znajdziemy zbiornik na wodę oraz osobny na zaparzoną kawę, a także niezbędne sitko na zmieloną kawę. Dzięki temu otrzymamy w efekcie napój praktycznie identyczny z powyższym, lecz przeznaczony dla mniejszej liczby osób. Kawiarki ciśnieniowe noszą różne nazwy, od kafetery, aż po czajniczki.

French press – czyli jak parzyć kawę aby była smaczna, aromatyczna i pyszna

Niewielu ludzi wie o istnieniu tego stosunkowo niewielkiego „cuda”, za pomocą którego można przyrządzić perfekcyjną kawę w bardzo klimatyczny sposób. French Press to – jak sama nazwa wskazuje – „francuska prasa„, zaparzacz tłokowy. Atrakcyjna budowa w połączeniu ze znakomitym designem jest przeważnie nie tylko elementem praktycznym, lecz także prawdziwą ozdobą każdej kuchni, zarówno tej nowoczesnej, jak i bardzo klasycznej. Najważniejsza jest jednak prostota, szybkość oraz nieszablonowy sposób przygotowywania tej wspaniałej małej czarnej.

We wnętrzu french press znajdziemy cylinder wraz z niezbędnym tłokiem oraz sitko na jego końcu, które powinno bardzo ściśle przylegać do ścianek cylindra, aby móc powstrzymać fusy przed przedostaniem się do trunku. Generalnie rzecz ujmując, french press jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnego zaparzania kawy. Sposób jest czysty, szybki i bardzo niedrogi, a w dodatku urządzenie wygląda świetnie i zwraca na siebie uwagę domowników oraz gości. W celu zapoznania się z detalami poznaj poradnik, który w idealny sposób pokaże jak używać french press – znajdziesz tam też opisane wszelkie zawiłości i detale tyczące się parzenia kawy w ten sposób.

Przeczytaj koniecznie ->  Rozwiązanie konkursu WAHL - WYNIKI

French press to znakomity wybór dla większości osób, zarówno tych, które lubią kawę mocną i aromatyczną, jak i dla tych, którzy wolą kawę słabszą i mniej pobudzającą. Urządzenie ma mnóstwo zalet takich jak czystość używania czy powtarzalność, a stosunkowo niewielką liczbę wad. Jest niedrogie, łatwe w obsłudze i z pewnością będzie także trafionym prezentem.

Jak parzyć kawę, parzenie kawy, parzyć kawę, zaparzać kawę, parzenie kawy, jak zaparzać kawę, zaparzanie dobrej kawy, zaparzyć kawkę

Chemex – parzenie kawy w nietypowej formie

Brzmi chemicznie, prawda? Tak też ma być! Urządzenie kryjące się pod tą iście chemiczną nazwą zostało wynalezione przez Petera Schlumbohma, który postanowił samemu zaprojektować sposób na wydobycie z kawy jak największego aromatu. Urządzenie, a właściwie naczynie, wygląda bardzo ciekawe i zwraca na siebie uwagę. Całość jest wykonana z grubego szkła, nie chłonącego zapachu i aromatów, a na górnej części znajdziemy filtr i uchwyt. Co ciekawe, chemex formą swojej pracy niby nie różni się zbytnio od ekspresu przelewowego, daje jednak w efekcie zupełnie inny smak kawy.

Słowo końcowe

Tak czy inaczej – parzenie kawy jest niezwykle przyjemnym procesem, a wypicie stworzonego przez nas napoju – bardzo satysfakcjonujące. Warto wiedzieć, że dobra kawa pobudza nie tylko ciało i zmysły, lecz także poprawia nasze samopoczucie i to nie tylko ze względu na jej smak czy właściwości. Przygotowanie świetnej kawy we french pressie poprawi samoocenę, a tak zaparzona kawa będzie zdawała się mieć znacznie lepszy, bardziej aromatyczny smak. Właśnie dlatego polecam dokładnie tę formę zaparzania kawy, szczególnie dla osób początkujących lub takich, które lubią przygotować kawę szybko i łatwo.

Jak parzyć kawę, parzenie kawy, parzyć kawę, zaparzać kawę, parzenie kawy, jak zaparzać kawę, zaparzanie dobrej kawy, zaparzyć kawkę

Adrian

Jak parzyć kawę? Poznaj french press!

Wielbiciel mody męskiej i rewelacyjnego stylu prawie od dekady. Zmienia polskie ulice, uczy stylu i sztuki łączenia ze sobą ubrań już od wielu lat, dając przy tym praktyczne rady i ogromną ilość inspiracji. "Granice dla mnie nie istnieją, a styl może zyskać każdy, wystarczy zgłębić wiedzę na Casualism!".

3 Comments

  1. Michał Reply

    Polecam zapoznac się jeszcze z dripem i aeropressem – i będziesz miał wielką piątkę (obok mokki, chemexu i french pressa) zaliczoną 🙂 Drip jest obecnie moją ulubiona metodą, bo jest prosty w obsłudze i daje duże możliwości wyciągnięcia z kawy nieoczywistych aromatów. Co do temperatury, polecam ok. 88-92 stopnie. To najlepsza temperatura dla większości sposobów parzenia 🙂

  2. Krzysiek Reply

    Ja nie jestem wielkim pasjonatem kawy, ale czasem lubię wypić, wiec chyba własnie dla takich jak ja jest ten wpis 😀 Dzięki za wszelkie wskazówki. Zwykle korzystałem z kawiarki ciśnieniowej, ale ten french press wygląda fajnie, może się skuszę faktyczni 🙂

  3. Blog Ozonee Reply

    Do niedawna piłem tylko kawę z kawiarki, ale od czasu skosztowania espresso z tonikiem zmieniło się wszystko! Kawa mnie zafascynowała i cieszę się, że coraz częściej się o niej mówi 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *